суботу, 1 квітня 2023 р.

12 прихованих можливостей  Facebook, про які Ви навіть не здогадувалися

Більшість з мільйонів користувачів Facebook не знають про існування цих можливостей. Деякі не знають, як їх знайти або не знаходять їх в інтерфейсі налаштувань Facebook, який постійно розвивається, а багато хто про них взагалі не підозрює.

Витратимо кілька хвилин на вивчення цих функцій, які зроблять Facebook не просто залежністю, а приємною у використанні соціальною мережею. А також допоможуть у розвитку Вашій організації.

  1. Редагування назви та опису посилання.

Якщо ви хочете опублікувати посилання на своїй сторінці Facebook, але вам не подобається назва або опис, який Facebook автоматично копіює зі сторінки, на яку ви посилаєтеся, є можливість змінити їх. Перед тим як ви натиснете «Поділитися» (Share), наведіть курсор на назву або опис і натисніть на кнопку миші в редагованому повідомленні. Ви побачите рамки введення, схожі на ті, в яких ви перейменовуєте назву файлу на екрані вашого комп’ютера. Коли ви закінчите редагування, натисніть клавішу «Введення» (Enter), щоб зберегти зміни.

  1. Відзначайте друзів в ваших статусах і коментарях.

Якщо ви надрукуєте ім’я вашого друга в Facebook, оновлюючи статус або залишаючи коментар, Facebook автоматично створить посилання на сторінку одного. Фактично, з’явиться список можливих автозаповнення власних назв як, наприклад Іван ( «Ivan»).

Як тільки ви ввели ім’я, ви можете видалити прізвище щоб уникнути формальності, або клікнути на середину повідомлення для редагування імені, змінюючи «Іван Петров» на «Іван» або «Петров». На жаль, ви можете тільки скоротити ім’я – змінити «Іван Петров» на «Друже» не вийде.

Якщо ім’я не створюється автоматично – додайте перед ним значок @, наприклад @Galyna Minialuk, – ред.  

  1. Публікуйте пісні.

Якщо ви опублікуєте посилання, яка закінчується на «.mp3», то Facebook автоматично створить опцію програвача в середині повідомлення, дозволяючи іншим користувачам прослухати музику, не переходячи по посиланню.

  1. Створюйте фотографії профілю.

На кожній світлині, на якій вас відзначили в Facebook, в лівому нижньому куті є додаткове посилання блакитного кольору на сторінку під назвою «Створити фотографію профілю» (Make Profile Picture). Натисніть на нього, і в Facebook з’явиться сторінка редагування, де ви зможете відредагувати фотографію і використовувати її в якості фотографії вашого профілю.

  1. Створіть опитування.

Трохи вище рамки введення статусу знаходиться кнопка «Задати питання». Публікація питання виглядає точно також як публікація статусу. Виняток – для цього буде потрібно задати мінімум з  3 варіанти відповідей і розмістити їх в опитуванні, щоб отримати потенційний майданчик для розвитку обговорення. Також ви можете додати власні варіанти відповідей в опитування або додати більше варіантів на додаток до запропонованих трьох.

  1. Спільна робота над документом.

На сторінці групи натисніть на «Документи» (Docs) у верхній частині сторінки, а потім на «Створити документ» (Create a Doc) справа, для того щоб кожен член групи міг редагувати його. Як тільки ви збережете документ за допомогою опції «Редагувати документ» (Edit) у правому верхньому кутку, файл стане доступний всім користувачам, так як і статус. Для перегляду попередніх змін, клікніть на «Попередні зміни» (Recent Changes).

  1. Запрошуйте на заходи друзів, у яких немає профілю в Facebook.

Коли ви створюєте захід у Facebook, в меню «Вибрати користувачів» (Select Guests) ви бачите список своїх друзів. Ви також можете ввести адресу електронної пошти друга, у яких немає профілю в Facebook. Введіть одну або більше адрес електронної пошти, розділяючи їх комами в рамці «Запросити по електронній пошті» (Invite by E-mail). Запрошені вами друзі отримають лист з посиланням на сторінку заходи, яка, на жаль, примушує їх створити профіль в Facebook перед переглядом сторінки.

  1. Позбавтеся від тікера.

Не так давно Facebook додав постійно вікно в правій частині екрану, яке показує оновлення статусів ваших друзів в міру їх надходження. Деяким це подобається, інших – дратує. Ви не можете повністю відключити цю функцію, але ви можете зменшити оновлюваний тікер (Ticker) на скільки це можливо. Використовуючи курсор, перетягніть смугу, яка відокремлює тікер від вікна чату (Facebook Chat window). Перетягуйте її до тих пір, поки маятник максимально не зменшиться – до розміру двох статусів. Це буде вас менше відволікати і не заважати перегляду сторінки, і в той же час ви будете отримувати оновлення.

Наразі ця функція відображається далеко не у всіх, – ред.

  1. Додайте календар на свою сторінку.

Якщо ви підприємець, тренер команди або актор, який хоче щоб, друзі в Facebook знали про ваші майбутні заходи, то вас може втомити індивідуальне створення заходів в Facebook. У потоці заходів можна заплутатися, що ускладнює пошук інформації вашим друзям, наприклад – пошук вашої наступної гри. В якості альтернативи використовуйте додаток Social Calendar, розробником якої Facebook не є.

Перейдіть по посиланню https://www.facebook.com/SocialCalendar і натисніть на «Додати на мою сторінку» в лівому нижньому кутку. З’явиться спливаюче меню сторінок, які ви можете налаштувати. Натисніть «Додати на сторінку» (Add to My Page) в одному або декількох вікнах, а потім – «Закрити».

У верхньому лівому кутку, під «Стіною», «Інформацією» і «Фотографіями» знаходиться посилання на календар. Додаток Social Calendar дуже зручний – він автоматично заповнює назву заходу, який ви створюєте. Якщо ви введете адресу, то додаток покаже місце на карті. Але для більшої ефективності вам все одно варто публікувати оголошення про проведення вами заходах в статусі і розділі “Події”.

  1. Виміряйте популярність своєї сторінки.

На кожній вашій сторінці, будь то ваша бізнес-сторінка або місцевий танцювальний клуб, натисніть «Переглянути статистику» (View Insights) у верхньому правому кутку. Facebook покаже дані про користувачів, які відвідували вашу сторінку і їх взаємодію зі сторінкою. На основі кількості натискань опції «Мені подобається» і коментарів, Facebook створить графік перегляду сторінки і відгуків користувачів, а також схему інтернет-трафіку вашої сторінки і демографічні дані користувачів. Якщо ви хочете зробити власні математичні розрахунки, ви можете перенести дані в Excel.

  1. Як обмежити доступ до свого заходу

Чи хочете ви, щоб всі, за винятком одного-двох друзів, знали про ваші плани на день народження? Оновіть свій статус як зазвичай, але перед тим, як його опублікувати, натисніть на іконку замка під рамкою редагування. З’явиться меню з опціями для встановлення конфіденційності вашого статусу.

Якщо вам не вдалося встановити конфіденційність, натисніть «Змінити» (Customize) у вікні, введіть одне або більше імен в «Приховати цю форму» (Hide This From). Також там є кнопка, яка допоможе вам зберегти ці налаштування як стандартні, і вам не доведеться думати про випадковому витоку інформації.

  1. Заблокуйте дратівливих коментаторів.

Чи є у вас друг, який постійно публікує небажані коментарі до ваших повідомлень, але якого ви не хочете видаляти з друзів? У самому верхньому правому куті Facebook натисніть «Аккаунт» і виберіть «Налаштування конфіденційності» (Privacy Settings). Внизу є «Налаштування конфіденційності за замовчуванням» (Choose Your Privacy Settings), в нижній частині цього розділу перейдіть до налаштувань користувача і виберіть «Обмежити доступ до минулих публікацій».

Ця опція працює як фільтр доступу до ваших статусах: натисніть «Налаштувати» і введіть імена людей, яких ви хочете обмежити в можливості коментування ваших статусів, під час перегляду. Можливо, вони зрозуміють натяк.


Джерело:

Переклад статті: “12 Things You Didn’t Know Facebook Could Do”, NYTimes

Немає коментарів:

Дописати коментар