середу, 19 січня 2022 р.

Навички для успішної кар'єри

Здобувачі освітніх послуг групи №16, ІІІ курсу навчання розпочали вивчення курсу «Навички для успішної кар’єри».

Головною метою навчального курсу «Навички для успішної кар’єри» є формування компетентності здобувача/здобувачки освіти в реалізації власної професійної кар’єри.

Існує думка, що для успішної кар'єри досить бути володарем спеціалізованих знань і професійного досвіду - так званих «твердих» навичок. Однак на практиці по кар'єрних сходах не завжди піднімаються тільки висококваліфіковані фахівці і визнані в своїй сфері експерти. Часом їх випереджають володарі «м'яких» навичок, під якими мається на увазі наявність комунікативних і організаторських здібностей.

Сучасні керівники зацікавлені в наймі та просуванні співробітників, що володіють високим рівнем розвитку «м'яких» навичок. Саме тому soft skills все частіше можна побачити в описі вимог до претендентів.

Топ-10 «м'яких навичок» важливих для розвитку кар'єри

  1. Комплексне багаторівневе рішення проблем: здатність бачити суть проблем і розбиратися з причиною, а не з наслідком; будуть володіти системним, цілісним підходом до вирішення будь-яких проблем.
  2. Критичне мислення: об'єктивний аналіз і оцінка даних для формування суджень.
  3. Креативність: відсутність шаблонного мислення, здатність бачити ситуацію з незвичної сторони, розробка нових ідей, застосування нових рішень для існуючих проблем.
  4. Уміння управляти людьми включає комплекс різних умінь, наприклад, безболісно виходити з конфліктних ситуацій, підвищувати того, хто найбільше заслуговує, припиняти плітки та інтриги, формувати сприятливий клімат в колективі.
  5. Командоутворення та наставництво:  здатність ефективно взаємодіяти і розвивати відносини з представниками різних культур всередині організації.
  6. Емоційний інтелект: здатність розуміти емоції, наміри і мотивацію інших людей і свої власні, а також уміння управляти своїми емоціями та емоціями інших людей, підлаштовуватися під тон співрозмовника, відчувати його настрій.
  7. Формування власної думки та прийняття рішень.
  8. Уміння вести переговори: ясно висловлюватися, бути переконливим.
  9. Гнучкість розуму або когнітивна гнучкість: здатність швидко переключатися з однієї думки на іншу, а також обмірковувати кілька речей одночасно.
  10. Тайм-менеджмент: здатність ефективно контролювати і керувати своїм особистим часом, яка полягає в умінні відсортовувати важливі і першорядні справи від не надто нагальних справ.

Soft skills пов'язані із взаємовідносинами в колективі, особистими якостями і прагненнями. Розвиток цих навичок сприяє поліпшенню відносин з людьми, підвищенню працездатності і збільшує шанси піднятися по кар'єрних сходах.


Посібник.

Немає коментарів:

Дописати коментар