пʼятницю, 23 листопада 2018 р.

Декада з української мови та літератури

Згідно з річним планом роботи на 2018-2019 навчальний рік у Чернівецькому вищому професійному училищі радіоелектроніки з  06.11.2018р. по  16.11.2018р. пройшла декада з української мови та літератури. Викладачі Борбель Любов Анатоліївна та Філіп Юлія Леонтіївна провели цікаві та змістовні заходи, які активізували пізнавальну діяльність учнів.
06.11.18р. викладач Борбель Любов Анатоліївна провела відкрите засідання гуртка «Червона калина» на тему «Олесь Терентійович Гончар. 100 років видатному українцю». Є особистості, імена яких назавжди залишаться в наших серцях. Саме до таких людей належав Олесь Терентійович Гончар. 3 квітня 2018 р. вся Україна відзначала 100-річчя Великого українця, людини світу і чарівного Дніпра, совісті і світоча української нації, пейзажиста, лірика, письменника і публіциста, критика, громадського та державного діяча, етика та літературознавця, борця за мир і людські права, академіка, секретаря правління Спілки письменників, голови Українського державного комітету захисту миру, члена Всесвітньої Ради Миру, депутата Верховної Ради, Героя України. Гуртківці розглянули важливі віхи життя та творчості О.Гончара, підготували презентації та переглянули відеоролики.










09.11.18 в День української писемності та мови учні та педагоги Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки долучилися до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності «Крила України». Після закінчення диктанту організували флешмоб «Ми любимо українську мову». Детальніше.
14.11.2018р. викладач Борбель Любов Анатоліївна провела відкритий урок з української літератури на тему «Життя і творчість, громадянська і політична діяльність В.К. Винниченка». На уроці учні дослідили еволюцію творчого і політичного становлення видатного діяча України В.К. Винниченка в контексті національного та європейського культурно-історичного процесу. Визначили його персональну роль у процесі українського державотворення, проаналізували літературний та політичний портрет письменника. На уроці використовувались: виставка творів В.К. Винниченка, відеоролики «Винниченко – політик і літературний діяч», довідники, літературно-критичні статті. На закріплення складали сенкан, акровірш «Винниченко» та давали відповідь на проблемне питання «Ким був Винниченко – героєм чи людиною, що мала неабиякі політичні амбіції і боролась за владу, не зупиняючись ні перед чим?»
14.11.2018р. в училищі відбувся національно-патріотичний захід з нагоди святкування Дня української писемності та мови. Метою заходу було допомогти усвідомити, що мова - наш національний скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава; поглиблювати знання учнів про красу і багатство української мови; пробуджувати почуття національної гідності; формувати   у підлітків бажання до успадкування духовних надбань і наміру досягнути високої культури міжнаціональних взаємин;  виховувати толерантність до національних меншин та повагу до культурної спадщини рідного народу, любов до рідної мови, рідного краю, його традицій, почуття поваги до всього українського, бажання розмовляти рідною мовою. Захід пройшов у піднесеному настрої. Детальніше.
16.11.2018р. викладач Філіп Юлія Леонтіївна провела відкритий урок з української літератури на тему «Краса і сила кохання як матеріал художнього осмислення в новелі «За мить щастя» О. Гончара.





Заходи декади сприяли формуванню в учнів мотивації до навчання, створенню умов для активного самостійного набуття загальнонаукових та професійних знань, умінь і навичок, забезпечували високий рівень активності в навчально-пізнавальній діяльності.  Хоча на уроках української мови та літератури на даний час використовується багато різноманітних активних форм, методів і прийомів, реалізувати їх не завжди вдається через брак часу й інші причини. Саме тому актуальним є питання активізації пізнавальної діяльності учнів у позаурочній роботі з української мови та літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар