понеділок, 5 листопада 2018 р.

Вікопомне віче

Буковинське народне віче (зібрання, збори) 3 листопада 1918 року належить до найвизначніших подій в історії українського населення Буковини. У цей переломний момент багатовікової історії українців краю вирішувалася його державна приналежність, його історична доля. Долучилися до відзначення цієї події і учні Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки.

31.10.2018 р. у актовій залі училища викладач історії Петровська Любов Іванівна провела урочистий захід «Вікопомне віче» до сторіччя Буковинського віча. Аудиторія слухачів – учні та працівники училища, які з цікавістю слухали інформацію про ті давні, але такі важливі для нашого краю часи. Захід проведений з використанням інтерактивних технологій, мультимедійної презентації, відеороликів. Любов Іванівна розповіла учням про великий історичний та героїчний шлях українського народу та ознайомила з перебігом подій, які відбулись 3 листопада 1918 року, а також з головною вимогою Буковинського віча та його наслідками.
Також звернула увагу учнів на такі питання:
- Витоки української державності на теренахУкраїни.
- Буковинське народне віче – важливий Акт у процесі національно-державного визначення Конституційним шляхом української частини Буковини.
- Роль Омеляна Поповича – подвижника української освіти на Буковині та Аурела Ончула в становленні на Буковині у листопаді 1918 року української державної влади».
Захід пройшов урочисто, з яскравими та цікавими моментами, запам’ятався надовго.
Бібліотекар Микицей І.А. запросила учнів ознайомитись із підбіркою книг,  інформаційних та публіцистичних матеріалів «Сторінками вікопомної дати» та долучитися до важливих віх нашої історії.

Пройшли десятиліття, та твердо висловлене й записане в резолюції віча жадання буковинців „Хочемо до України” надійно лягло однією з цеглин у міцну підвалину нашого спільного українського державного дому. В умовах незалежної України вдячні нащадки колишніх учасників віча щороку урочисто відзначають 3 листопада як регіональне державне свято єднання краю зі своєю Вітчизною – Україною.









Немає коментарів:

Дописати коментар